Kenteken auto

U weet dat de nummerplaten in het voorjaar en in het najaar veranderen – op 1 maart en 1 september – maar weet u ook wat de cijfers en letters in de nummerplaten betekenen en wat de nummers de komende 10 jaar zullen zijn?  Zo niet, dan kan deze gids u helpen en bij een auto huren  heb je dit probleem niet natuurlijk.

Huidig systeem van kracht sinds september 2001

Nieuwe 22-plaat komende maart 2022
2020 decade heeft 2s en 7s op de nummerplaat
2030 zal 3s en 8s hebben
U kunt niet knoeien met kentekenplaat
Eerste twee letters staan voor Britse regio’s
Groene nummerplaten worden aangeboden voor auto’s met nulemissie
Help mij bij het kiezen van mijn volgende auto
Het huidige formaat van kentekenplaten voor nieuwe auto’s werd in 2001 in gebruik genomen. De nummerplaat is verdeeld in drie secties. Van links naar rechts zijn dat

Twee letters die staan voor de regio waar de auto geregistreerd is
Twee cijfers die aangeven wanneer de auto werd geregistreerd
Een set van drie willekeurig gegenereerde letters van Auto onderdelen den haag
De nummerplaten van maart zijn het jaartal, terwijl de nummerplaten van september het jaartal plus 50 zijn. Vanaf 1 maart 2022 zullen nieuwe auto’s dus 22 in hun nummerplaat hebben, terwijl nieuwe auto’s die vanaf 1 september worden geregistreerd, 72 in hun nummerplaat zullen hebben.

In de onderstaande tabel kunt u zien hoe dit tot 2029 zal verlopen:

Jaar van inschrijving van de auto Nummerplaat vanaf maart Nummerplaat vanaf september
2020 20 70
2021 21 71
2022 22 72
2023 23 73
2024 24 74
2025 25 75
2026 26 76
2027 27 77
2028 28 78
2029 29 79
Hoe zullen de nieuwe nummerplaten eruit zien in 2030? Volgens het huidige systeem zult u vanaf 1 maart auto’s met 30 nummerplaten zien en vervolgens auto’s met 80 nummerplaten vanaf 1 september.

Als u nu geïnteresseerd bent in een auto met 22 nummerplaten, bekijk dan zeker onze laatste aanbiedingen voor nieuwe auto’s.

Verkoop uw auto met carwow
Vergeet niet dat u de letters en cijfers op de nummerplaat van uw auto niet mag verwisselen en dat u de nummerplaat niet zo mag veranderen dat deze moeilijk leesbaar is. Als u dit doet, kunt u een boete krijgen tot £1000 en de auto zal niet door de APK-keuring komen als u rijdt met onjuist weergegeven kentekenplaten.

De DVLA noemt de eerste twee letters die staan voor de regio waar de auto is geregistreerd de “Memory Tags”. De eerste letter staat voor de regio, de tweede letter geeft aan welk postcodegebied binnen de regio ligt. U kunt zien waar deze memory tags voor staan in de onderstaande tabel.
Letter Regio DLVA memory tag identifier
A Anglia AA-AY
B Birmingham BA-BY
C Cymru CA-CY
D Deeside naar Shrewsbury DA-DY
E Essex EA-EY
F Bossen en Venen FA-FY
G Tuin van Engeland GA-GY
H Hampshire & Dorset HA-HY (HW wordt uitsluitend gebruikt voor het Isle of White)
K Borehamwood-Northampton KA-KY
L Londen LA-LY
M Manchester & Merseyside MA-MY (MN + MAN gereserveerd voor het eiland Man)
N Noord NA-NY
O Oxford OA-OY
P Preston PA-PY
R Reading RA-RY
S Schotland SA-SY
V Severn Valley VA-VY
W West-Engeland WA-WY
Y Yorkshire YA-YB
De letters I, Q of Z worden niet gebruikt in identificatiesystemen voor geheugenplaatjes. Z wordt alleen gebruikt als willekeurige letter aan het eind van een nummerplaat.

Waarom heeft mijn auto een nummerplaat?
Voertuigkentekenplaten zijn een manier om alle voertuigen te identificeren en maken deel uit van het proces om voertuigen te registreren en te belasten. De nummerplaat blijft bij de auto en niet bij de eigenaar totdat de auto wordt vernietigd of geëxporteerd – hoewel een eigenaar de nummerplaat op een ander voertuig kan overzetten.

Specificatie kentekenplaat
Voor voertuigen die na 1 januari 1973 zijn gebouwd, moet de nummerplaat aan de voorzijde een witte achtergrond hebben, terwijl de nummerplaat aan de achterzijde een gele achtergrond moet hebben.

Er zijn strikte regels voor de specificatie van de letters en cijfers in de kentekenplaat.

Deze omvatten:

Tekens moeten 79mm hoog zijn
Tekens moeten 50mm breed zijn (behalve het cijfer 1 of de letter I)
De dikte van de tekenstreep moet 14mm zijn
De ruimte tussen de tekens moet 11mm zijn
De ruimte tussen de leeftijdsaanduiding en de willekeurige letters moet 33mm zijn
De marges aan de boven-, onder- en zijkant moeten 11mm zijn
De verticale ruimte tussen de leeftijdsaanduiding en de willekeurige cijfers moet 19mm zijn
Het lettertype dat voor de nummerplaat wordt gebruikt, is sinds 2001 in gebruik en wordt het Charles Wright-lettertype genoemd.
Kies uw volgende nieuwe auto
Wat is een groene nummerplaat?
Vanaf 8 december 2020 kunt u, als u een nieuwe volledig elektrische of waterstofcelauto koopt, uw auto ook laten voorzien van een zogenoemde ‘groene kentekenplaat’. Deze hebben een groene flits aan de linkerkant van de nummerplaat om aan te geven dat de auto geen uitlaatgassen uitstoot.

Je kunt ervoor kiezen de groene flits niet op je nummerplaat te laten zetten als dat niet je smaak is, maar dealers zullen ze waarschijnlijk standaard monteren op nieuw verkochte elektrische auto’s. Op dit moment zijn ze alleen een cosmetisch item in plaats van het toestaan van bepaalde EV privileges.

U kunt afzien van de groene flits op uw kentekenplaat als het niet uw smaak is, maar dealers zullen ze waarschijnlijk standaard monteren op nieuw verkochte elektrische auto’s. Op dit moment zijn ze alleen een cosmetisch item in plaats van het toestaan van bepaalde EV privileges.

Lees meer over groene kentekenplaten

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor de carwow-nieuwsbrief door hieronder uw e-mailadres in te vullen. U ontvangt dan regelmatig updates met de nieuwste video’s, reviews, nieuwsberichten en blogposts uit de hele autowereld. U kunt zich op elk moment weer afmelden voor deze e-mails.

Door op de verzendknop te klikken, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en bevestigt u dat u ons Privacybeleid hebt gelezen.